perjantai 9. maaliskuuta 2012

Paras ystävämme ansaitsisi vain parasta, mutta me ihmiset esineellistetään jopa koirat, ollaan me hienoja!

 Tämä nimittäin. "Maailman suurin koiranäyttely, nämä rodut olivat liian sairaita jatkamaan."


Kuva kopioitu iltalehden sivuilta


Bulldog and Pekingese fail Crufts vet check Lisää asiasta.
Pisteet ellälle joka on uskaltanut tehdä ratkaisun, etteivät koirat ole tarpeeksi terveitä osallisuakseen. Varmasti saa monelta myös kritiikkiä osakseen, mutta onneksi (toivottavasti ainakin) suurin osa koiraihmisistä on tästä asiasta samaa mieltä.

Surulliseksi asian tekee se, että miten me ihmiset ollaankaan onnistuttu pilaamaan hienoja koirarotuja (muitakin kuin nämä kaksi [eikä kaikkia yksilöitä onneksi] ja kaikissa roduis
sa sitä jotakin vikoja on!) niin pahasti, etteivät koirat ole tarpeeksi terveitä juoksemaan edes näyttelykehässä? Mitä me koirilta oikein halutaan? Että ne ovat jotain esineitä, jotka miellyttävät omaa silmäämme? Väliäkö sen, jos koiran elämä on ihan tuskaa? Ai niin, eihän se tiedä paremmasta! Jos koira ei tiedä paremmasta, tarkoittaako se, että on oikein antaa koirien kärsiä? 


Tulee väkisinkin mieleen, että  miten koira voi nauttia normaalista koiran elämästä, jos ei kykene edes kehässä juoksemaan. Miten tuollainen koira voisi missään koirapuistoissa tai metsissäkään temmeltää? En kestäisi ite katsoa yhtään jos koira ei voi juoksennella pitkin poikin ja nauttia elämästä, sekä kommunikoida toisten koirien kanssa. Toki jo luppakorvat ja kippurahännät  voivat aiheuttaa jonkinlaisia ongelmia koirien viestinnässä, mutta eivät ihan samantasoisia kuin esim. hännättömyys tai muut vastaavat ääriominaisuudet.

Itse en ymmärrä, miten joku voi edes kuvitella, että koira on varmasti onnellinen ja terve, vaikka  koiralla ei ole kuonoa oikeastaan ollenkaan tai jalat ovat vain niin pitkät että rintakehä on vain muutaman sentin päässä maasta. Eihän hieman lyhyemmässä kuonossa mitään tai vähän lyhyemmissä  jaloissa, niiden jalostamisessa on ollut ihan idea mukana, mutta nää ihan ääripäät, oi voi.


Itseäni ahdistaa jo Jaminkin kippurahäntä, jonka takia joskus (onneksi tosi harvoin mutta kuitenkin!) toiset  vieraat koirat tuntuvat käsittävän sitä väärin. Onneks Jami kuitenkin helposti saa laskettua häntänsä alas ja koipien väliinkin asti, sekä on pystykorvat joilla viestiminen on helppoa.
Tuntuu niin hullulta, että kun itseäni ahdistaa jo tuollaiset, että miten joitakin ei häiritse jos koira ei kykene hengittämään tai liikkumaan normaalisti?5 kommenttia:

 1. Hyvä asia teksti. Puhut paljon asiaa mutta ihan kaikkea en ota yhtä "vakavasti" vai miten se pitäisi ilmaista. Itse kun pidän luppakorvista kuitenkin paljon. Ihan samaa mieltä olen siinä, jotta on epäreilua ja niin väärin ja sairaalloista, tahtoa jalostaa edelleen niin sairaita rotuja, esimerkkinä mopsi ja japanese chin jotka pyörtyilevät hapensaannin puutteen takia kesken tavallisien touhujen ja onhan näitä luetteloksi asti!! SAIRAAT IHMISET JALOSTAVAT SAIRAALLOISIA KOIRIA, JOTTA SAAVAT TOTEUTTAA OMAA HOIVAVIETTIÄÄN "VAMMAISIEN" KOIRIENSA KUSTANNUKSELLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niin väärin.... Mopsi kun ei muutenkaan pysty elämään normaalia koiran elämää muutenkaan, sillä on pieni ja tiivis kippurahäntä jota ei lasketa, ei pörhistellä, ei nosteta, se vaan on ihossa kiinni... Korvat jolla ei myöskään kommunikoida, eikä sillä kuonollakaan oikein muuta tehdä kun hengitetään huonosti ja pelotellaan koiranpentuja .-D Höh. Tosi surkeaa. Surullista!

  VastaaPoista
 2. Kunpa kaikki olis sitä mieltä, että koirat ansaitsee kivan elämän ja oikeuden hengittää vapaasti, korvat ja hännän joilla voi viestiä, jalat joilla on kiva juosta jne.. Ja siis onhan "normi"jalkaisillaki jalkaongelmia, ettei sillä.

  Tuola ylempänä lukoo jotta:
  "Toki jo luppakorvat ja kippurahännät _voivat_ aiheuttaa _jonkinlaisia_ ongelmia koirien viestinnässä, mutta eivät ihan samantasoisia kuin esim. hännättömyys tai muut vastaavat ääriominaisuudet."

  En todellakaan pidä hirveän pahoina mitään esim noutajamaisiakorvia tai sellasia kippurahäntiä joilla koira saa kuitenkin viestitettyä asiansa.

  Sitte taas jos puhutaan erittäin raskaista luppakorvista, jotka roikkuu (lähes) maassa ja sellaiset jotka häiritsevät koiran elämää ihan kunnolla, tulehtuvat kokoajan jne, sellasia en tajua, koira ei hyödy niistä mitään, eikä kyllä ihminenkään! Samoin kun en tajua häntiä joilla koira ei voi kommunikoida, kun ei saa helposti vedettyä sitä koipien väliin jne. Eriasia sitten esim metästykäytössä olevien koirien hännäntypistys, siinäkin on jo kuitenkin idea.

  Kippurahäntä, luppakorvat, lyhyemmät jalat ja laikukas turkki ovat mm sellaisia ulkoisia ominaisuuksia jotka tulevat domestikaatiossa heti alussa vastaan ja eihän niissä sillein mitään kamalaa ole, kunhan niitä ei tosiaan viedä liian pitkälle.

  Tuossa hain siis vaan sitä takaa, että joillakin koirilla voi toki olla jo niistä noutajakorvista tai mittelin kippurahännästä joitakin viestimisongelmia. Esim Jamia on ymmärretty väärin ihan muutaman kerran. Mutta en pidä tuota minään varsinaisena ongelmana, koska se on niin vähäistä, verrattuna vaikka just siihen, ettei koira voi juuri ollenkaan viestiä korvillaan tai hännällään. Oon nimittäin aika varma, että jos en olis tuohon laittanut, että noistakin voi ongelmia olla, niin joku olis sitä tähän tullut sanomaan.

  Toivottavasti ny selitin tajuttavasti, voi olla ulosanti aika mielenkiintoista tähän aikaan yöstä! :D

  VastaaPoista
 3. Itse ainakin ymmärsin hyvin pointin tekstistä!
  Jep. Noutajamaisilla korvilla, kuten Runon korvilla, pystyy viestimään oikein hyvin. Sen huomaa puupääkin, kun se kohottaa korvat ylös miten luppakorva nyt niin voi tehdä, ja miten pelokkaana/alistuvana saa ne myös laskettua hyvin ja painettua taakse. Ei tietystikään niin hyvin kun Taikan Pystykorvilla, mutta hyvin kuitenkin. Minä en myöskään ymmärrä kuitenkaan korvia, kuten basset hound (en kyllä muutenkaan ymmärrä tätä eriskummalisen TYPERÄÄ [oma mielipide] rotua... Huoh. Ja onhan tähänkin monia muitakin taas laittaa mutta tässä taas yksi esimerkki..
  Joillakin on ongelma Irinankin/lue:beussien korvien kanssa. Mutta niillä pystyy myös erittäin hyvin viestimään, vaikka nekin kuitenkin enemmän lupat kun pystyt ovat, luonnollisesti.. Siillee.. Minä myös ymmärrän mm. Lapinkoirien hännän. Se on kiertynyt kippuralle KYLLÄ mutta se kippura ei ole tiivis ja sen saa halutessaan aivan suoraksikin ja hyvin jalkojen väliin tarvittaessa, mutta taas yksi niinkuin jo mainitsin ylempänä mopsin(!!) mutta esim basenjilla kun on myöskin tiivis kippura jota ei edes saa suoristaa.. Tälläiset on ongelmia. JAMIN häntä ei mun silmään eikä mieltymykseen yhtään huono tai "epäterveellinen" vai miten toikin pitäisi taas ilmaista :-D

  VastaaPoista
 4. Niih, spitzeillä, lapinkoirilla, suomenpystyrkorvila yms, on sellaset "normit"kippurat (tai ainakin pitäisi olla) joilla pystyy vielä hyvin viestimään.

  Tiedän muutaman mopsin joilla häntä laskee ihan helposti, vaikka aika tiukoilla kippuroilla ovatkin, mutta kaikilla ei tosiaan niin tunnu valitettavasti olevan, se on surullista.

  VastaaPoista
 5. Jep. Unohtunut vastaus tästä. Tosiaan, mm. lapinkoirat ym. saavat hännän aivan suoraksikin, ja tarvittaessa jalkojen väliin tms. viestimismielessä. Siis ja noista mopseista. Itse en tiedä yhtään mopsia joka saisi laskettua häntänsä, mutta enhän tunne mopseja paljon muutenkaan, Sen tiedän, että siinäkin kauneusihanteessa on menty pahasti metsään, kun sen hännän takia suurella osalla mopseista menee koko selkäranka ihan kiemuroille ja vääntyy..

  VastaaPoista

Kaikenlaiset kommentit ovat tervetulleita, myös kritiikki, joten eikun sormet syyhyämään!